İç hastalıklarında acil uygulamaları, tıbbın en güç, en önemli ve doğru uygulanırsa en yüz güldürücü dallarından biridir. Acil hasta karşısında hekim çabuk ve doğru karar vermek, kararını çabuk uygulamak, bunun için sadece bilgisinden ve deneyiminden yararlanmak zorundadır. Çoğu kez başkasına danışacak, kalın kitaplar karıştıracak veya internette arama yapacak zaman yoktur. Bazen de son günlerde dünyada kabus haline gelen COVID19 pandemisinde olduğu gibi herhangi bir yayına ulaşma imkanı da olmayabilir.
Hastanın hızla değerlendirilerek, tedaviye erken başlanması başarıyı arttıran en önemli faktörlerdir. COVİD 19’ da bunu bir kez daha gördük. Tedavideki başarı oranımız, tıp konusunda iddialı birçok ülkeye göre çok daha yüksek olarak kendini kanıtladı. COVİD 19 hastalığında da baştan beri uyguladığımız tedavi yöntemleri birçok gelişmiş ülkede de kullanılmaya başlanarak hayat kurtarıcı olmuştur. Bunda acil dahiliye konusunda iyi yetişmiş, kötü ve zor şartlarda çalışmaya alışmış hekim arkadaşlarımızın payı çoktur. Biz bu deneyimimizi deprem afet döneminde de gösterdik. Tedavide kullandığımız yöntemler ile bugün tüm dünyada uygulanan kılavuzlar oluştu.
Tabii ki bu salgın dönemi bitecek normal kronik hastalarımız komplikasyonları ile acil servislerimize başvurmaya başlayacaklar. Çünkü sokağa çıkma kısıtlamaları, evde beslenme düzeyinin bozulması, hareketsiz yaşam kilo alımını arttırmıştır. Ayrıca hastalık bulaşma endişesi ile hastanelere gitmekten çekinme kronik hastalıkların alevlenmesine ve acil komplikasyon gelişmesine zemin hazırlayacaktır. Dahili acil durumlar kısa sürede müdahale edilmezse hastanın başına çok ciddi komplikasyonlar getiren tablolara neden olur. En tehlikeli ve öldürücü olanları hipertansif ensefalopati, akut koroner sendrom, serebrovasküler olaylar, aort disseksiyonudur. Diyabetik ketoasidoz, hipoglisemi, hiponatremi gibi metabolik komalarda erken tanınır ve uygun tedavi yapılırsa çok başarılı sonuçların alındığı klinik tablolardır.
İç hastalıkları eğitimi sırasında ve pratik hekimlik uygulamalarında acilin önemi unutulmamalı ve bu konudaki kurslar, kılavuzlar ve yayınlar yakından takip edilmelidir.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI