-Özellikle bu salgın döneminde hangi gruplara grip ve zatürre aşısı yapılması, Covid-19 virüsüne karşı da koruyuculuğu artıracaktır?
Öncelikle belirtmek gerekir ki grip veya zatürree aşısı uygulamak Covid-19’dan korumayacaktır, ancak Covid-19 etkeni olan SarsCoV-2 vücutta enfeksiyona yol açtığı takdirde grip veya zatürreeye sebep olan etkenlerle vücudun tekrar enfekte olmasını büyük oranda grip ve zatürree aşıları önleyecektir. Özellikle altta yatan kronik hastalığı olanlarda, 65 yaş üstünde Covid-19 enfeksiyonunun daha ağır geçtiği ve grip, bakteriyel zatürree gibi ikincil enfeksiyonlara daha yatkın olduğu yapılan çalışmalarla gösterilmiştir dolayısıyla özellikle 65 yaş üstündekilerin ve kronik hastalığı olanların grip veya zatürree aşılarını yaptırmaları önerilmektedir.
- Aşıların hangi dönemde yapılması önemlidir?
Zatürre (Pnömokok) aşısı yılın her günü, her ayı yapılabilir. Grip aşısı Eylül sonu Ekim başından itibaren piyasalara verilmektedir ve ideal olarak; Eylül sonu Ekim başı itibarıyla aşının uygulanması önerilmektedir. Ancak son yıllarda grip salgınlarının Mart ayına kadar uzaması sebebiyle grip aşısı Mart ayına kadar uygulanabilmektedir.
- Aşıyı ücretsiz olarak yaptırmak için ASM ya da Hastanelere kimler başvurabiliyor, kimler ücretli olarak yaptırabiliyor?
Zatürre (Pnömokok) aşısı; 65 yaş üstü, Kronik kalp hastalığı olan (özellikle siyanotik konjenital kalp hastalığı ve kardiyak yetmezlik); kronik akciğer hastalığı (astım hastaları dâhil), diabetes mellitus, BOS kaçağı, kohlear implant, orak hücreli anemi ve diğer hemoglobinopatiler, fonksiyonel ya da anatomik aspleni, HIV enfeksiyonu, kronik renal yetmezlik, nefrotik sendromu içeren immün sistemi baskılanmış kişiler, radyasyon terapisi ya da immunsupresif tedavi verilen hastalıklar, Hodgkin hastalığı ve malign kanserler lenfoma, lösemi, yaygın malignensi, solid organ transplantasyonu, konjenital ya da edinsel immun yetmezlikler, multiple miyelom, alkolizm, kronik karaciğer hastalığı olan kişilere aile sağlığı merkezinde ücretsiz olarak uygulanmaktadır.
Risk grubu içindeki 65 yaş üzeri kişilerin, kronik kalp ve akciğer hastalığı bulunanların, 18 yaş altında olup sürekli aspirin kullanmak zorunda olanların ve hamilelerin, bakımevinde veya toplu yaşam alanlarında yaşayanların, ilaç kullanan şeker hastalarının, böbrek yetmezliği olan kişilerin, bağışıklık sistemlerini zayıflatacak bir hastalığı olanlar ya da ameliyat olanların (Kanser, HIV enfeksiyonu veya uzun bir süre steroid tabletler kullananlar gibi), sağlık çalışanlarının grip aşısı olmaları tavsiye edilmektedir ve bu hastalıklara veya durumlara ait raporları sistemde bulunduğu takdirde hekim tarafından grip aşısı reçete edildiğinde ücretsiz olarak eczaneden aşılarını alabilmekte ve reçeteyle herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurdukları takdirde grip aşısı uygulanabilmektedir.
OKUYUCU YORUMLARI