Sağlıklı Manşet “Pandemi Dosya Haber Serimizin” 2. Gününe konuk olan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği 1. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu, kendisine yöneltilen sorulara açıklık getirdi. Covid-19 pandemisi dünyanın gündeminde ve daha da gündemde olacak gözüküyor. Her geçen gün hastalığın sosyal sonuçlarıyla yüz yüze kalmaya devam ediyoruz. Medya bu haberlerle dolu, 2.dalga geliyor mu? Okullar ne olacak? Açıklanan verilere güvenelim mi?...
“Önemli Olan Nokta; Önlemleri Gevşetmemek”
Hastalık aynı şekilde sürüyor. Birinci dalga, ikinci dalga denilen durum, siz güvenlik önlemlerini gevşettiğinizde hastalığın yeniden artış göstermesi anlamına gelir. Bütün dünyada aslında az da olsa Kasım-Aralık 2019’dan beri başlayan ama Mart 2020'de resmen kabul edilen Covid-19 pandemisi ile ilgili önlemler alındı. Kabul etmek lazım ki, halkın sürekli bu önlemlere uyması da kolay değil. Sık sık sokağa çıkma yasakları, sürekli maske takmak, kalabalığa girmemek herkes için uygulanabilir önlemler değil. Hayatını hizmet sektöründe çalışarak ve günlük kazanarak geçirenler için ise bu kurallara uyum neredeyse imkansız. Bir de bıkkınlık durumu ve popülist hükümetlerin iyimser mesajları, halkın gevşemesine neden oluyor. İşte, düşen rakamlar bu esnada yine yükselmeye başlıyor. Geldi ikinci dalga. Demek pandemi mücadelesinde önemli olan nokta, önlemleri hiç gevşetmemek.
Siyasilere Büyük İş Düşüyor
Siyasilerinde yendik, az kaldı türünden popülist söylemler kullanmaması lazım. Anlaşılıyor ki uzun bir süre maske ve gerektiğinde eldivenlerle, kalabalıklardan kaçarak yaşayacağız. Gelirimiz azalacak, eğitim kalitemiz biraz düşecek ama hayatta kalacağız.
Hastalığın Belirtilerine Dikkat
Hastalık çok yüzü olan bir durum. Birçok belirtisi olduğu gibi, hiç olmayabilir de. Öldürücülüğü belki az oranda ama dünya üzerinde baktığımızda belli yerlerde binlerce kişiyi etkiliyor ve öldürebiliyor. En çok yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve sağlık çalışanları riskli durumda. Bazen ateş, bazen koku ve tat alamama, bazen nefes darlığı bazen mide-barsak şikayetleri ön planda oluyor. Sıra dışı her şeye dikkat etmek lazım.
Okullar Açılmalı Mı? Açıklanan Veriler Güvenilir Mi?
Şu anda en önemli sorun okullar. Doğrusunu isterseniz net ve tek bir cevap yok. Her ülke kendine göre bir yol izliyor ama uyulması gereken; okul sınıflarında aynı anda çok çocuk olmaması. Bence en makulü haftada 2-3 gün ve farklı saatlerde çocukların maske ile okula gitmesidir. Ders açıkları da uzaktan dijital eğitimle kapatılmalıdır. Bu yöntem başarısız oluyor ve çocuklar hastalanıyorsa, zorunlu olarak tamamen dijital eğitime geçilmelidir.
Güncel son konu ise açıklanan verilerin güvenliğidir. Çok önemli bir sorun haline gelmiştir. Sağlık Bakanının açıkladığı rakamların, bir çok ilde gerçeği yansıtmadığı görülmektedir. Bunu siyaset olarak söylemiyorum, valiler ve il sağlık müdürlerinin açıklamaları bile yeterince çelişkilidir. Bakanlık verileri hem ülke hem de şehir bazında açıklamalıdır. Baştan beri yapılan çok büyük bir yanlış, bu pandemi sürecine sağlık dünyasının meslek örgütlerinin dahil edilmemesidir. Başta Türk Tabipler Birliği gibi güven merkezleri ile ortak çalışılmalı, hastalık oranları herkesin görüşü alınarak, güven duyulacak şekilde açıklanmalıdır. Halkın uyumu, kendisi ile paylaşılan bilgiler ne kadar doğruysa, o kadar artacaktır. Tanı testleri daha çok yapılmalıdır. Bu durumun bu gidişle bir kaç yıl sürebileceği hesapları yapılmalıdır.
OKUYUCU YORUMLARI