Yaklaşık 2 yıldır dünyayı bir krize sürükleyen korona virüsüyle birlikte Kırık Kalp Sendromu vakaları da patlama yaptı. Vaka oranları yüzde 1.5 ile 1.8 seviyesinden yüzde 7.75'e yükseldi.
Worldometers’ın verilerine göre 4.9 milyon kişinin ölümüne yol açan korona virüsü, başka hastalıkları da tetikleyebiliyor. Onlardan biri de ‘Kırık Kalp Sendromu.’
Yoğun stres oluşturan durumların sonucunda ortaya çıkan Kırık Kalp Sendromu geçici bir kalp hastalığı olarak biliniyor. İlk kez 1990 yılında Japonya’da tespit edilen bu sendrom, kalp krizi belirtileriyle sık sık karıştırılabiliyor.
Ani başlayan bir göğüs ağrısıyla kendini gösteren Kırık Kalp Sendromu, kalp krizinde olduğu gibi arterlerde tıkanıklıkla birlikte ortaya çıkmıyor. Kalbin sol tarafında pompalama işlevinde bir bozukluk ortaya çıkarken, diğer bölgelerde kasılma işlemi normal düzeyde devam ediyor.
50-75 YAŞ ARASI KADINLARDA RİSK YÜKSEK
Sonuçları ‘Current Problems in Cardiology’ dergisinde yayınlanan çalışmaya göre korona virüsü salgınıyla birlikte Kırık Kalp Sendromu vakalarında da artış gözlemlendi. Mart 2020 ile Nisan 2020 arasındaki verileri inceleyen araştırmacılar, pandemi öncesinde yüzde 1.5 ile 1.8 arasında değişen vakaların, pandemiyle birlikte yüzde 7.75’e yükseldiğini tespit etti.
Hastalığın büyük çoğunlukla 50-75 yaş aralığındaki kadınları etkilediği belirtildi.
Prof. Dr. Metin Ertem Çiziyor
Metin Ertem’in çok renkli dünyasının ürünlerinden biri olan bu karikatürleri çok seveceksiniz. ...
DevamıSokaklarda el temizliği....Galiba iş şerbetçilere düşüyor. ...
DevamıHastanelerde parasızlıktan rehin tutulan hastalar ...
DevamıZaman doluyor mezun oluyorsun.Diploma verilmiyor sanki dağıtılıyor ...
DevamıAcil servislerde her türlü tahlil,bakım,ilaç koşturmaları içinde olan hasta ve yakınlarını gördükçe daha da doktor olmak istedik ...
DevamıBir nedenle zamanında yetişemeyen ambulanslar ...
Devamı
OKUYUCU YORUMLARI